Conference Paper
BibTex RIS Cite

Türk Ticaret Kanunu, Beşinci Kitap, "Yükleme ve Boşaltma" Başlığı Altındaki Maddelerin (§§1142-1177) , Kuru Yük Gemileri Sürastarya Hesabına Etki Yapan Unsurları’nın Bir Yolculuk Çarteri Sözleşmesi Olan Gencon 94 Formu Üzerinden Değerlendirilmesi

Year 2020, Volume: 5 Issue: 1, 33 - 40, 30.04.2020

Abstract

İngilizlerin denizler üzerindeki hükümranlığı bir tarafa, Hansa Birliği tacirlerinden bu yana, tacirler mi kanunlara uyum gösterdi yoksa kanun koyucular mı tüccardı sorularını da cevaplayan dünya deniz ticaretinin işleyişine baktığımızda, yükleme ve boşaltma süreleriyle sürastarya‘nın kuru yük gemileri ile ticarette önemli unsurlar olduğunu görürüz. Sözleşme (Gencon 94) klozlarının (şartlarının, kayıtlarının), kanunların ilgili bölümleri ile karşılaştırılacağı bu çalışmada, sürastarya hesabına etki eden kilit noktaların değişmesi ile hesabın nasıl değiştiğini gösteren hususlar değerlendirilecektir. Kullanılan sözleşmeler ile kanunlar arasındaki paralellik ve eksiklikler, karşılaştırmalı olarak çalışma kapsamında ele alınmıştır. Deniz taşımacılığında ivedilik arz eden meselelere esneklik göstererek çözüm üreten tahkim kurullarının masraflı faaliyetlerinden ziyade, Türk Ticaret Kanunu, Deniz Ticareti Kitabı, “Yükleme ve Boşaltma” ayrımına da benzer esnekliği kazandırma adına arabuluculuk kurumunun sorunların çözümüne daha ekonomik katkılar sağlama ihtimali değerlendirilmiş, öneriler ile çalışma sonlandırılmıştır.

Thanks

Sempozyumda emeği geçen tüm komite üyelerine, öğrenci arkadaşlarıma, hocalarıma ve Sn. İbrahim Akben hocama teşekkürlerimle.

References

  • Nazım Karadağ Gencon 94 ile TTK Sürastarya Maddelerinin Değerlendirilmesi

EVALUATION OF TURKISH COMMERCIAL CODE, BOOK FIVE ARTICLES UNDER “LOADING AND DISCHARGING” TITLE (§§1142-1177)1, EFFECTING LAYTIME CALCULATIONS OF GENERAL CARGO SHIPS UNDER A VOYAGE CHARTER PARTY, GENCON 94

Year 2020, Volume: 5 Issue: 1, 33 - 40, 30.04.2020

Abstract

Aside from the British ruling the seas, from times of Hanseatic Leauge2 traders till now, looking at the functioning of the world maritime trade, which also answers the question whether the traders have complied with the law or the lawmakers were the traders, laydays and demurrage on dry cargo trading ships are important issues. In this study, the laytime associated clauses of a charter party (Gencon 94) will be compared with relevant sections of the laws, showing the effect on laytime calculations when terms and critical points are changed. The parallels and lack of parallels between the laws and the contracts will be compared. Sea Trade’s flexible solutions to urgent matters are usually provided by arbitrators however, if local mediators can offer flexibility with the support of Turkish Commercial Code revisions, they will also be serving as a cost cutting mechanism.

References

  • Nazım Karadağ Gencon 94 ile TTK Sürastarya Maddelerinin Değerlendirilmesi
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Nazim Karadag 0000-0002-5256-8816

Publication Date April 30, 2020
Submission Date January 6, 2020
Published in Issue Year 2020Volume: 5 Issue: 1

Cite

APA Karadag, N. (2020). Türk Ticaret Kanunu, Beşinci Kitap, "Yükleme ve Boşaltma" Başlığı Altındaki Maddelerin (§§1142-1177) , Kuru Yük Gemileri Sürastarya Hesabına Etki Yapan Unsurları’nın Bir Yolculuk Çarteri Sözleşmesi Olan Gencon 94 Formu Üzerinden Değerlendirilmesi. Türk Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 5(1), 33-40.