İnceleme Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

YENİ NESİL SANATTA TEMA: YEMEK. GASTRONOMİ FOTOĞRAFÇILIĞI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2023, Cilt: 2 Sayı: 2, 1 - 15, 15.01.2024

Öz

Teknolojideki hızlı değişim ve gelişmeler birçok alanda olduğu gibi iletişim alanında da değişimlerin yaşanmasına neden olmaktadır. Günümüz dünyasında tüketim alışkanlıklarımızın ve bağımlılıklarımızın değişmesi sonucu insanlığın zorunlu ihtiyaçlarından biri olan yemek yeme dürtüsü de değişim göstermiştir. Günümüzde hemen her yerde karşımıza çıkan iştah açıcı görünüme sahip yemek fotoğrafları, tüketiciyi doğrudan yeme eylemine yönelik motivasyonu arttırması nedeniyle yiyecek ve içecek işletmeleri açısından oldukça önemlidir. Bütün bunlara ek olarak; gıda sektöründeki yeri ve önemi göz önünde bulundurulduğunda gastronomi fotoğrafçılığının bir reklam aracı olarak kullanıldığı da görülmektedir. Bu araştırma, gastronominin sanatla olan ilişkisini incelemek ve görselliğin gastronomi öğreticiliğe katkısını belirlemek amacıyla; gastronominin yiyecek alanında yayımlanmış örnek eserlerinde bulunan illüstrasyon ve fotoğraf çalışmaları örnekleminde gerçekleştirilmiştir.

Kaynakça

  • Bucak, T. ve Yiğit, S. (2018). “Gastronomi Eğitiminde Profesyonel Mutfak Okullarının Etkisi: İstanbul Mutfak Sanatları Akademisi (MSA) Üzerine Bir Araştırma”. International Gastronomy Tourism Studies Congress-2018, Kocaeli University.
  • Campbell, T. (2013). “Food Photography and Lighting: A Commerical Photographer’s Guide to Creating Irresistible Images”. New Riders Publishing. 2013, Berkele.
  • Custer, D. (2010). “Food Styling: The Art og Preparing Food fort the Camera”. New Jersey: Johns Wiley&Sons Inc. 2010, Hoboken.
  • Durlu Özkaya, F. (2018). “Gastronomi Kongresi Düzenleme Kurulu Adına Önsöz”. Gastronomi Kongresi Özet Bildiri Kitabı.
  • Gombrich, E, H. (1950). “Sanatın Öyküsü”. (Çev. B. Cömert.). İstanbul: Remzi Kitabevi Yayınları.
  • Gürhan, N. (2017). “Yemek ve Din: Yemeğin Dini Simgesel Anlamları Üzerine Bir İnceleme”. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 2, 2017, ss. 1204-1223.
  • Hjalager, A. & Richards, G. (2002). “Tourism and Gastronomy”. 2002, London: Routledge.
  • Karakulak, Ç. (2016). “Yiyecek İçecek Stilistliği ve Fotoğrafçılığı”. Akademik Bakış Dergisi, (53), 2016, ss.104-113.
  • Kasım, M. (2005). “Reklam Fotoğrafçılığı”. 1. Basım. Konya: Mediacat Yayınları, 2005.
  • Keser, N. (2009). “Sanat Sözlüğü” (2. baskı). Ankara:Ütopya Yayınevi, 2009.
  • Manna, L. & Moss, B. (2005). “Digital Food Photography.” Boston: Thomson Course Technology.
  • Öney, H. (2016). “Gastronomi Eğitimi Üzerine Bir Değerlendirme”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (35), 2016, ss.193-203.
  • Özdemir, G. ve Altıner Dülger, D. (2019). “Gastronomi Kavramları ve Gastronomi Turizmi Üzerine Bir İnceleme”. Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi.
  • Özdemir, N. ve Öncel, Sibel. (2019). “Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Lisans Öğrencilerinin Sektöre Yönelik Algılarının Kariyer Yapma Niyetlerine Etkisi”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, ss. 1159-1176.
  • Sabbagh, R. (2014). “Gastronomic Photography: An İnvitation To "Eating With The Eyes”. Unıversıdade Paulısta – Unıp Graduate Program In Communıcatıon, São Paulo, 2014.
  • Sosef, B. (2019). “Food Photography And Still Life Paintings: A Single Subject İn Multiple Worlds.” Master THesis Leiden University, Faculty of Humanities Department:2019, Media Studies, Leiden.
  • Sünnetçioğlu, S. ve Özkök, F. (2017). “İyi, Güzel, Özgün Yemeğin Peşindeki Yolculuk: Gastronomi”. Journal of Awareness, 2017, ss. 585-596.
  • Türkkan, C. (2016). “Gıda ve Felsefe Üzerine: Açlık ve İştah Nedir?”. https://www.academia.edu/33736997/G%C4%B1da_ve_Felsefe_%C3%9Czerine_A%C3%A7l%C4%B1k_ve_i%C5%9Ftah_nedir_TR_On_Food_and_Philosophy_What_are_Hunger_and_Appetite_ENG_Tütüncü, Ö. (2019). Lisans Eğitiminde Mutfak Zanaatları ve Gastronomi, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, (30), 2016, ss.93-97. Yüksel, A. (2019). “Gastronomi Ne Değildir?”. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 16 (1), 2019, ss.186-190.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Yasemin Asiltürk Okutan

Yayımlanma Tarihi 15 Ocak 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Asiltürk Okutan, Y. (2024). YENİ NESİL SANATTA TEMA: YEMEK. GASTRONOMİ FOTOĞRAFÇILIĞI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Gastro-World, 2(2), 1-15.
AMA Asiltürk Okutan Y. YENİ NESİL SANATTA TEMA: YEMEK. GASTRONOMİ FOTOĞRAFÇILIĞI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Gastro-World. Ocak 2024;2(2):1-15.
Chicago Asiltürk Okutan, Yasemin. “YENİ NESİL SANATTA TEMA: YEMEK. GASTRONOMİ FOTOĞRAFÇILIĞI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Gastro-World 2, sy. 2 (Ocak 2024): 1-15.
EndNote Asiltürk Okutan Y (01 Ocak 2024) YENİ NESİL SANATTA TEMA: YEMEK. GASTRONOMİ FOTOĞRAFÇILIĞI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Gastro-World 2 2 1–15.
IEEE Y. Asiltürk Okutan, “YENİ NESİL SANATTA TEMA: YEMEK. GASTRONOMİ FOTOĞRAFÇILIĞI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, Gastro-World, c. 2, sy. 2, ss. 1–15, 2024.
ISNAD Asiltürk Okutan, Yasemin. “YENİ NESİL SANATTA TEMA: YEMEK. GASTRONOMİ FOTOĞRAFÇILIĞI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Gastro-World 2/2 (Ocak 2024), 1-15.
JAMA Asiltürk Okutan Y. YENİ NESİL SANATTA TEMA: YEMEK. GASTRONOMİ FOTOĞRAFÇILIĞI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Gastro-World. 2024;2:1–15.
MLA Asiltürk Okutan, Yasemin. “YENİ NESİL SANATTA TEMA: YEMEK. GASTRONOMİ FOTOĞRAFÇILIĞI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Gastro-World, c. 2, sy. 2, 2024, ss. 1-15.
Vancouver Asiltürk Okutan Y. YENİ NESİL SANATTA TEMA: YEMEK. GASTRONOMİ FOTOĞRAFÇILIĞI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Gastro-World. 2024;2(2):1-15.