Review
BibTex RIS Cite

APİ TURİZM’İN TÜRKİYE’DEKİ YERİ VE ÖNEMİ

Year 2018, Volume: 18 Issue: 1, 42 - 51, 28.05.2018
https://doi.org/10.31467/uluaricilik.427589

Abstract

Turizm, önceden sadece dinlenmek ve deniz,
kum, güneş üçlüsünden faydalanmak şeklinde algılanmakta ve bu doğrultuda
gerçekleştirilmekteydi.Günümüzde ise turizm, kapsam ve uygulama bakımından çok
farklı yönlerde gelişme göstermiştir.Bunun sebebi, insanların deniz-kum-güneş
üçlemesine olan bakış açısının değişmesidir.Turizm politikaları doğrultusunda
ortaya çıkan sürdürülebilir turizm kavramı beraberinde eko turizm, alternatif
turizm, özel ilgi turizmi, yeşil turizm, doğa ve kültür turizmi, kırsal turizm
gibi turizm türlerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır.Bu bağlamda Türkiye, 2016
yılı itibariyle arı yetiştiriciliğinde dünyada ilk 4 ülke arasında yer
almaktadır (Bölgesel Arıcılık Ağı Analiz Raporu, 2017). Bu ise ülkemizde api
turizmin uygulanabilirliği fikrini ortaya çıkarmaktadır.



Bu araştırmanın amacı, api turizmin genel turizm
kapsamı içinde yerinin belirlenmesidir. Diğer taraftan arıcılığın yoğun olduğu
ülkemizin çeşitli bölgelerinin api turizm merkezi haline getirilmesi konusunda
bir farkındalık yaratmak araştırmanın bir diğer amacını oluşturmaktadır. Bu
araştırma api turizmin yeri ve Türkiye için önemini belirtmek amacıyla
hazırlanmış bir derleme çalışmasıdır.

References

  • Abou Shaara, H. F. (2014). The foraging behaviour of honey bees, Apis mellifera: a review, Veterinarni Medicina, 59, 2014 (1): 1–10.
  • Akarcalı, S. ve Tontuş, Ö. (2016). Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı, Ankara.
  • Avcıkurt, C. (2003). Turizm Sosyolojisi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Bahar, O. Ve Yılmaz, E. (2016). Arı Turizmi ve Muğla’da Uygulanabilirliği, Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi.
  • Çeken, H. (2016). Sürdürülebilir Turizm Temel Kavramlar ve İlkeler, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Delaplane, K. S., Mayer, D. F. (2000).Crop Pollination by Bees, CABI Publishing, University Press, Cambridge, 344pp.
  • Demiroğlu Topçu, G. ve Özkan, S.Ş. (2016). Arıların Meralardaki Rolü, Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi.
  • Garda, B. Ve Temizel, M. (2016). Sürdürülebilir Turizm Çeşitleri, Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi Sayı: 12, 2016, ss. 83-103.
  • Gleeson, G. M. (2014). Api Tours Travel Agency Api Routes, Feel Api, Feel Slovenia, Api Routes.
  • Görmez, K. (2003). Çevre Sorunları ve Türkiye.Ankara: Gazi
  • Hacıoğlu, N. Ve Avcıkurt, C. (2011). Turistik Ürün Çeşitlendirmesi, Nobel Dağıtım, Ankara. 2.Basım.
  • Karadeniz, T. (2015). Meyve Yetiştiriciliğinde Polinasyonun Önemi, Verim ve Kaliteye Etkisi, Arıcılık Araştırma Dergisi, Yıl:7, Sayı: 14, Aralık.
  • Kınacı, B., Albuz Pehlivan, N. Ve Seyhan, G. (2011). Turizm ve Çevre (Çevre Koruma), Pegem Akademi, Ankara.
  • Korosec, T.A. (2016). Api Turizmi, Api Sağlık, Api Terapi, Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi.
  • Kuter, N ve Ünal, H.E. (2009). Sürdürülebilirlik Kapsamında Ekoturizmin Çevresel, Ekonomik ve Sosyo Kültürel Etkileri, Kastamonu Üni., Orman Fakültesi Dergisi, 2009, 9 (2): 146-156
  • Küçükaslan, N. (2007). Özel İlgi Turizmi, Ekin Yayınevi, Bursa.
  • Leung Y., Marion, J. L. ve Farrell, T.A. (2001). The Role of Recreation Ecology in Sustainable Tourism and Ecotourism. In: McCool, S. ve R. N. Moisey (eds.), Tourism, Recreation, and Sustainability: Linking Culture and the Environment, New York: CAB International. (4) Ekoturizm Turizm, Çevre ve Sürdürülebilirlik. Available from: https://www.researchgate.net/publication/283498573_Ekoturizm_Turizm_Cevre_ve_Surdurulebilirlik [accessed Mar 09 2018].
  • Maviş, F., Ahipaşaoğlu, H.S. ve Kozak, N. (2002).Genel Turizm Bilgisi, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını.
  • Mathieson A and Wall G. (1982). Tourism: Economic Physical and Social Impacts Longman House, USA
  • Nash, S., ve Butler, R. (1990). Alternative Forms of Tourism, International Journals of Hospitality Management, Vol:9, No: 2, PP: 163-165).
  • Naseri, Z., Saner, G. ve Adanacıoğlu, H. (2016).Türkiye’deki Bal Arzı ve Talebindeki Gelecek Eğilimleri, Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi.
  • Oral, S. ve Başarır, A. (1995)."Alternatif Turizmin Önemi, Türkiye'de Alternatif Turizm Çeşitleri ve Kapadokya'da Uygulanabilirliği". Nevşehir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Hafta Sonu Seminerleri II: Kapadokya'nın Turistik, Kültürel Potansiyeli ve Pazarlama Sorunları. 22-24 Eylül Nevşehir
  • Sarkım, M. (2007).Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Turistik Ürün Çeşitlendirme Politikaları ve Antalya Örneği, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı Doktora Tezi, İzmir.
  • Soykan, F. (1999). Doğal Çevre ve Kırsal Kültürle Birleşen Bir Turizm Türü: Kırsal Turizm Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi (Mart-Haziran), 68.
  • Technical Assistance for the operation of My Bee, My Honey, My Honeycomb, (2017).Bölgesel Arıcılık Ağı Analiz Raporu, Ordu, Turkey (EuropeAid/131545/IH/SER/TR) (Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon and Rize),
  • Tekin, Ö. F. (2016). Alternatif Bir Turizm Türü Olarak Yayla Turizmi Ve Bozkır İlçesinin Potansiyelinin Değerlendirilmesi, Uluslararası Sempozyum, Geçmişten Günümüze Bozkır.
  • Triarchi, E. Ve Karamanis, K. (2017). Alternative Tourism Development: A Theoretical Background World Journal of Business and Management ISSN 2377-4622 2017, Vol. 3, No.1.
  • Tontuş, H.Ö. ve Akarcalı, S. (2016). Tüm Yönleriyle Sağlık Turizmi: Azerbaycan Ülke Raporu, Saturk Yayını, 8.
  • Wos, B. (2014). Api-Tourism in Europe.Journal of Environmental and Tourism Analyses, 2(1), 66-74. UNWTO, Glossary of tourism terms1.
  • Yılmaz, G. Ö. ve Gürol, N. K. (2012).Balıkesir İlinin Kırsal Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi.Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14 (23): 23-32.
Year 2018, Volume: 18 Issue: 1, 42 - 51, 28.05.2018
https://doi.org/10.31467/uluaricilik.427589

Abstract

References

  • Abou Shaara, H. F. (2014). The foraging behaviour of honey bees, Apis mellifera: a review, Veterinarni Medicina, 59, 2014 (1): 1–10.
  • Akarcalı, S. ve Tontuş, Ö. (2016). Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı, Ankara.
  • Avcıkurt, C. (2003). Turizm Sosyolojisi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Bahar, O. Ve Yılmaz, E. (2016). Arı Turizmi ve Muğla’da Uygulanabilirliği, Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi.
  • Çeken, H. (2016). Sürdürülebilir Turizm Temel Kavramlar ve İlkeler, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Delaplane, K. S., Mayer, D. F. (2000).Crop Pollination by Bees, CABI Publishing, University Press, Cambridge, 344pp.
  • Demiroğlu Topçu, G. ve Özkan, S.Ş. (2016). Arıların Meralardaki Rolü, Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi.
  • Garda, B. Ve Temizel, M. (2016). Sürdürülebilir Turizm Çeşitleri, Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi Sayı: 12, 2016, ss. 83-103.
  • Gleeson, G. M. (2014). Api Tours Travel Agency Api Routes, Feel Api, Feel Slovenia, Api Routes.
  • Görmez, K. (2003). Çevre Sorunları ve Türkiye.Ankara: Gazi
  • Hacıoğlu, N. Ve Avcıkurt, C. (2011). Turistik Ürün Çeşitlendirmesi, Nobel Dağıtım, Ankara. 2.Basım.
  • Karadeniz, T. (2015). Meyve Yetiştiriciliğinde Polinasyonun Önemi, Verim ve Kaliteye Etkisi, Arıcılık Araştırma Dergisi, Yıl:7, Sayı: 14, Aralık.
  • Kınacı, B., Albuz Pehlivan, N. Ve Seyhan, G. (2011). Turizm ve Çevre (Çevre Koruma), Pegem Akademi, Ankara.
  • Korosec, T.A. (2016). Api Turizmi, Api Sağlık, Api Terapi, Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi.
  • Kuter, N ve Ünal, H.E. (2009). Sürdürülebilirlik Kapsamında Ekoturizmin Çevresel, Ekonomik ve Sosyo Kültürel Etkileri, Kastamonu Üni., Orman Fakültesi Dergisi, 2009, 9 (2): 146-156
  • Küçükaslan, N. (2007). Özel İlgi Turizmi, Ekin Yayınevi, Bursa.
  • Leung Y., Marion, J. L. ve Farrell, T.A. (2001). The Role of Recreation Ecology in Sustainable Tourism and Ecotourism. In: McCool, S. ve R. N. Moisey (eds.), Tourism, Recreation, and Sustainability: Linking Culture and the Environment, New York: CAB International. (4) Ekoturizm Turizm, Çevre ve Sürdürülebilirlik. Available from: https://www.researchgate.net/publication/283498573_Ekoturizm_Turizm_Cevre_ve_Surdurulebilirlik [accessed Mar 09 2018].
  • Maviş, F., Ahipaşaoğlu, H.S. ve Kozak, N. (2002).Genel Turizm Bilgisi, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını.
  • Mathieson A and Wall G. (1982). Tourism: Economic Physical and Social Impacts Longman House, USA
  • Nash, S., ve Butler, R. (1990). Alternative Forms of Tourism, International Journals of Hospitality Management, Vol:9, No: 2, PP: 163-165).
  • Naseri, Z., Saner, G. ve Adanacıoğlu, H. (2016).Türkiye’deki Bal Arzı ve Talebindeki Gelecek Eğilimleri, Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi.
  • Oral, S. ve Başarır, A. (1995)."Alternatif Turizmin Önemi, Türkiye'de Alternatif Turizm Çeşitleri ve Kapadokya'da Uygulanabilirliği". Nevşehir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Hafta Sonu Seminerleri II: Kapadokya'nın Turistik, Kültürel Potansiyeli ve Pazarlama Sorunları. 22-24 Eylül Nevşehir
  • Sarkım, M. (2007).Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Turistik Ürün Çeşitlendirme Politikaları ve Antalya Örneği, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı Doktora Tezi, İzmir.
  • Soykan, F. (1999). Doğal Çevre ve Kırsal Kültürle Birleşen Bir Turizm Türü: Kırsal Turizm Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi (Mart-Haziran), 68.
  • Technical Assistance for the operation of My Bee, My Honey, My Honeycomb, (2017).Bölgesel Arıcılık Ağı Analiz Raporu, Ordu, Turkey (EuropeAid/131545/IH/SER/TR) (Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon and Rize),
  • Tekin, Ö. F. (2016). Alternatif Bir Turizm Türü Olarak Yayla Turizmi Ve Bozkır İlçesinin Potansiyelinin Değerlendirilmesi, Uluslararası Sempozyum, Geçmişten Günümüze Bozkır.
  • Triarchi, E. Ve Karamanis, K. (2017). Alternative Tourism Development: A Theoretical Background World Journal of Business and Management ISSN 2377-4622 2017, Vol. 3, No.1.
  • Tontuş, H.Ö. ve Akarcalı, S. (2016). Tüm Yönleriyle Sağlık Turizmi: Azerbaycan Ülke Raporu, Saturk Yayını, 8.
  • Wos, B. (2014). Api-Tourism in Europe.Journal of Environmental and Tourism Analyses, 2(1), 66-74. UNWTO, Glossary of tourism terms1.
  • Yılmaz, G. Ö. ve Gürol, N. K. (2012).Balıkesir İlinin Kırsal Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi.Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14 (23): 23-32.
There are 30 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Review
Authors

Belma Suna

Publication Date May 28, 2018
Acceptance Date February 10, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 18 Issue: 1

Cite

Vancouver Suna B. APİ TURİZM’İN TÜRKİYE’DEKİ YERİ VE ÖNEMİ. U. Arı. D.-U. Bee J. 2018;18(1):42-51.

Important Note: Since the author-referee information is kept confidential on both sides in our journal, both the author and the referees must upload the document to the system after removing their personal information in the review document section.

Note: Authors can also use homepage of our Journal.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

download
 

This work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.