Research Article
BibTex RIS Cite

A PROFESSION WHICH IS DISAPPEARING IN THRACIA: POTTERY

Year 2018, Volume: 20 Issue: 2, 55 - 70, 27.12.2018
https://doi.org/10.26468/trakyasobed.374260

Abstract

The use of pottery and pottery wheel in the Thracian Region has been widespread and disappearing for centuries. Ceramic materials which unearthed in the settlement area from the prehistoric period to the daylight, demonstrating the diversity of production techniques and indicated depending on technological developments. Pottery, which is traditionally preserved in different regions of Anatolia, it is realized with the presence of only one master In the Thracian Region. Thanks to this master and the families of the masters who have recently left the profession, raw material basis, dough preparation techniques, production forms and puffing techniques were evaluated by comparing them in Thracian Region.

References

  • Çakır, Duygu, Geçmişten Günümüze Trakya Bölgesi'ndeki Çömlekçilik Merkezleri, Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Seramik Ana sanat Dalı, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İzmir, 2009.
  • Çizer, Sevim, ''Seramikte Odunlu Pişirim Geleneği; Uzakdoğunun Yüksek Derece Fırınları'',http://docplayer.biz.tr/338355-Seramikte-odunlu-pisirim-gelenegiuzakdogunun-yuksek-derece-firinlari.html, (Erişim Tarihi 03.01.2018).
  • Genç, Soner, ''Kırklareli'de Çömlekçilik ve Son Trakyalı Çömlekçiler'', Seramik Türkiye Dergisi, Sayı 9, 2005, s.s. 112-118.
  • Özdoğan, Mehmet, “Marmara Bölgesi - Balkanlar - Orta Anadolu Arasındaki Kronoloji Sorununa Yeni bir Yaklaşım”, Türk Tarih Kurumu Kongresi XI, Ankara, 1994, s.s. 69-79.
  • Özdoğan, Mehmet, “Hoca Çeşme: An Early Neolithic Anatolian Colony in the Balkans?” Man and the Animal World. Studies in Archaezoology in Honour of Sándor Bökönyi (Ed. P. Anreiter – L. Bartosiewicz – E. Jerem – W. Meid), Archaeolingua 8, Budapest, 1998, s.s. 435-451.

Trakya'da Yok Olmaya Yüz Tutmuş Bir Meslek: Çömlekçilik

Year 2018, Volume: 20 Issue: 2, 55 - 70, 27.12.2018
https://doi.org/10.26468/trakyasobed.374260

Abstract

Trakya
bölgesinde yüzyıl öncesine kadar yaygın olan çömlekçilik ve çömlekçi çarkı
kullanımı yıllar geçtikçe azalmış ve yok olmaya yüz tutmuştur. Bölgede
prehistorik dönemden günümüze kadar pek yok yerleşim yerinde ele geçen seramik
malzemeler, üretimin tekniklerinin çeşitliliğini kanıtlamakta ve teknolojik
gelişmelere bağlı olarak günümüze gelen durumunu gözler önüne sermektedir.
Anadolu'nun farklı bölgelerinde geleneksel anlayışta halen sürdürülmeye
çalışılan çömlekçilik, Trakya Bölgesinde yalnızca bir ustanın varlığıyla
gerçekleşmektedir. Bu usta ve yakın zamanda mesleği bırakan ustaların aileleri
sayesinde, Trakya Bölgesi'nde hammadde temini, hamur hazırlama teknikleri,
üretimi yapılan formlar ve pişirim teknikleri birbirleriyle karşılaştırılarak
değerlendirilmiştir.

References

  • Çakır, Duygu, Geçmişten Günümüze Trakya Bölgesi'ndeki Çömlekçilik Merkezleri, Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Seramik Ana sanat Dalı, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İzmir, 2009.
  • Çizer, Sevim, ''Seramikte Odunlu Pişirim Geleneği; Uzakdoğunun Yüksek Derece Fırınları'',http://docplayer.biz.tr/338355-Seramikte-odunlu-pisirim-gelenegiuzakdogunun-yuksek-derece-firinlari.html, (Erişim Tarihi 03.01.2018).
  • Genç, Soner, ''Kırklareli'de Çömlekçilik ve Son Trakyalı Çömlekçiler'', Seramik Türkiye Dergisi, Sayı 9, 2005, s.s. 112-118.
  • Özdoğan, Mehmet, “Marmara Bölgesi - Balkanlar - Orta Anadolu Arasındaki Kronoloji Sorununa Yeni bir Yaklaşım”, Türk Tarih Kurumu Kongresi XI, Ankara, 1994, s.s. 69-79.
  • Özdoğan, Mehmet, “Hoca Çeşme: An Early Neolithic Anatolian Colony in the Balkans?” Man and the Animal World. Studies in Archaezoology in Honour of Sándor Bökönyi (Ed. P. Anreiter – L. Bartosiewicz – E. Jerem – W. Meid), Archaeolingua 8, Budapest, 1998, s.s. 435-451.
There are 5 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Article
Authors

Sevcan Ölçer

Publication Date December 27, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 20 Issue: 2

Cite

APA Ölçer, S. (2018). Trakya’da Yok Olmaya Yüz Tutmuş Bir Meslek: Çömlekçilik. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 20(2), 55-70. https://doi.org/10.26468/trakyasobed.374260
AMA Ölçer S. Trakya’da Yok Olmaya Yüz Tutmuş Bir Meslek: Çömlekçilik. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. December 2018;20(2):55-70. doi:10.26468/trakyasobed.374260
Chicago Ölçer, Sevcan. “Trakya’da Yok Olmaya Yüz Tutmuş Bir Meslek: Çömlekçilik”. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 20, no. 2 (December 2018): 55-70. https://doi.org/10.26468/trakyasobed.374260.
EndNote Ölçer S (December 1, 2018) Trakya’da Yok Olmaya Yüz Tutmuş Bir Meslek: Çömlekçilik. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 20 2 55–70.
IEEE S. Ölçer, “Trakya’da Yok Olmaya Yüz Tutmuş Bir Meslek: Çömlekçilik”, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 20, no. 2, pp. 55–70, 2018, doi: 10.26468/trakyasobed.374260.
ISNAD Ölçer, Sevcan. “Trakya’da Yok Olmaya Yüz Tutmuş Bir Meslek: Çömlekçilik”. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 20/2 (December 2018), 55-70. https://doi.org/10.26468/trakyasobed.374260.
JAMA Ölçer S. Trakya’da Yok Olmaya Yüz Tutmuş Bir Meslek: Çömlekçilik. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2018;20:55–70.
MLA Ölçer, Sevcan. “Trakya’da Yok Olmaya Yüz Tutmuş Bir Meslek: Çömlekçilik”. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 20, no. 2, 2018, pp. 55-70, doi:10.26468/trakyasobed.374260.
Vancouver Ölçer S. Trakya’da Yok Olmaya Yüz Tutmuş Bir Meslek: Çömlekçilik. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2018;20(2):55-70.
Resim

Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 ile lisanslanmıştır.