The purpose of this study is to determine the current situation of gastronomy events in Turkey and provide a professional perspective on the planning, management and sustainability of qualified gastronomy events that can contribute to the development and effective promotion of Turkish gastronomy. To achieve this goal, data was collected through interviews with 17 chefs who have participated in and experienced various national and international gastronomy events, as important stakeholders of gastronomy. The findings obtained from content analysis indicate that there are deficiencies and inaccuracies in the planning and management of events held in Turkey. It has been revealed that events that will accurately reflect Turkey’s rich gastronomic elements need to be effectively promoted and managed with a comprehensive and professional perspective throughout all processes.
Bu araştırmanın amacı Türkiye’de gastronomi etkinliklerinin mevcut durumunu şeflerin görüşlerine dayalı olarak tespit ederek, Türk gastronomisini geliştirebilecek ve etkin tanıtım sağlayabilecek düzeyde nitelikli gastronomi etkinliklerinin planlanması, yönetimi ve sürdürülebilirliği konusunda profesyonel bir bakış açısı sunmaktır. Bu amaçla gastronominin önemli bir paydaşı olan, ulusal ve uluslararası gastronomi etkinliklerine yarışmacı, jüri, organizatör gibi çeşitli şekillerde katılımları ve deneyimleri olan 17 şef ile görüşme tekniği ile veri toplanmıştır. İçerik analizi sonucu elde edilen bulgular, Türkiye’de yapılan etkinliklerin planlanması ve yönetiminde eksiklikler ve yanlışlıklar olduğunu göstermektedir. Türkiye’nin zengin gastronomik unsurlarının doğru yansıtılarak gerçekleştirileceği etkinliklerin, etkin tanıtılması ve tüm süreçlerde bütüncül ve profesyonel bir bakış açısıyla yönetilmesi gerektiği ortaya konmuştur.
Etik Kurul Onayı: Mersin Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Etik Kurulu, 21.06.2021/Karar No:31
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | October 5, 2023 |
Publication Date | October 30, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 20 Issue: 3 |
Seyahat ve Otel İşletmeciliği (Journal of Travel Business) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).
Our journal is indexed by EBSCOhost, Index Copernicus, Ulakbim, DOAj, DRJI, Research Bible, SOBİAD and ASOS.